Primul oraș din România care ar putea organiza un concert-test în plină pandemie cu mii de oameni
Autoritățile din România caută soluții pentru a vedea cum pot fi organizate evenimente mari în pandemie cu riscuri puține. Un oraș din România se declară pregătit să facă un test cu câteva mii de participanți.
Industria de evenimente mari a fost puternic afectată de pandemie, iar artiștii atrag atenția că Guvernul n-a făcut nimic pentru a-i ajuta. Anul acesta, așadar, sunt puse sub semnul întrebării evenimente mari ca Untold sau Neversea. Cel mai probabil, acestea vor putea fi organizate abia în 2022.
Între timp, însă, se caută soluții. Primarul Clujului, Emil Boc, e dispus să realizeze în Cluj Napoca un experiment după modelul concertului test din Barcelona. Vrea să pună laolaltă câteva mii de persoane pentru a vedea ce riscuri implică un astfel de eveniment.
Clujul, primul oraș din România care ar putea organiza un concert-test
Primarul orașului care anul acesta nu va mai da celebrul Untold e dispus să realizeze un experiment după modelul concertului test din Barcelona pentru a vedea dacă pot fi organizate în siguranță astfel de evenimente mari. Ar putea participa câteva mii de persoane, susține Emil Boc.
„Sunt un susținător al acestor festivaluri (…) M-am uitat cu mare atenție la ceea ce au făcut cei din Barcelorna, din Spania (..) A fost un test pentru întreaga Europă în privința organizării festivalurilor. Organizatorii, în prețul biletelor, au inclus un test antigen, din 5.000, doar 8 persoane nu au putut să intre pentru că au fost depistate pozitiv. Și eu, personal, la Cluj, sunt dispus dacă autoritățile centrale vor considera de cuviință să ne oferim pentru a realiza un experiment în vederea testării posibilității de a organiza concerte, festivaluri”, a declarat Emil Boc la Digi 24.
Emil Boc a spus că se oferă să organizeze un concert test pentru a da autorităților „ocazia să găsească o soluție unitară pentru întreaga țară.
„Deja în Europa lucrurile evoluează destul de repede, ați văzut. Se poate, în condiții de siguranță, să se poată organiza și asemenea festivaluri”, a mai spus Boc. Edilul a subliniat că „prioritatea zero” trebuie să rămână protejarea sănătății populației.
Experimentul din Barcelona
Ideea e inspirată de concertul din Barcelona, la care au participat 5.000 de oameni. A fost organizat în weekend cu scopul de a vedea dacă astfel de evenimente mari implică riscuri. Concertul a avut loc în Palau Sant Jordi din Barcelona și a fost permis doar accesul persoanelor care au obținut un test negativ în aceeași zi. Chiar și așa, le-a fost restricționat accesul la eveniment celor cu boli cardio-vasculare, cancer sau celor care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni.
Abia după ce au primit rezultatul negativ al testului de Covid-19 pe telefon, sâmbătă dimineață, ce care au cumpărat bilet au primit un cod de confirmare pentru a facilita accesul la eveniment. Cel puțin în Europa, conform organizatorilor, acesta a fost cel mai mare eveniment de acest tip în timpul pandemiei.